Хвороби від гордості

У чому небезпека гордості

Змист

  • У чому небезпека гордості

гордість - Це найстрашніший гріх, який зароджується в душі людини і в усі часи вважається самим підступним. Вона як хвороба і дуже важко піддається лікуванню.

гордість породжує у людини відчуття самовпевненості. Є причиною злості, жорстокості, гніву. Гордий людина ніколи не просить допомоги у інших людей, навіть у Бога. Вважає, що він упевнений в собі і вважає, що ніколи не зазнає поразок.

Фізичне тіло зверхника може бути і живе, але душа його давно вже мертва. У гордого людини не може бути ніколи друзів, тому що він зневажає оточуючих його людей. Тому гордій стає самотнім. На грунті цього відчуває зневіру, злобу, ненависть.

Бог створив людину за своїм образом і подобою. Бог наділяє при народженні кожної людини вічним блаженством, а в земному житті покликаний для спілкування з Богом. Це відноситься до всіх людей, незалежно від їх раси, статі, бідний чи багатий. Але не всі люди здатні пройти по цій дорозі. Що ж їм заважає йти цим шляхом?

Основна причина цього - пиха життєва

Хвороби від гордості

життєва гордість




Господь Бог відвертається від гордих і тільки тим, хто в своєму серці розташований до покаяння виявляє себе. Але таких людей, які прагнуть жити так, як наставляє Господь дуже мало. Такі люди не розуміють Бога, не дослухаються до його голосу, забувають про Нього, а піддаються гріховним похотям і живуть так, як їм заманеться. Бог, проявляючи своє милосердя і людяність, намагається напоумити людей і врятувати їх. І порятунок відбувається через хвороби і скорботи. Бог примусово змушує миритися людей через страждання.

Гріх гордості це хвороба. Початок цієї хвороби починається з першої стадії - марнославства.

Як кожна хвороба має симптоми, так само і марнославство можна визначити за симптомами:

  • Гра на публіку. Людина прагнути показати стороннім свої достоїнства, своє вміння щось робити, свій творчий хист. При цьому він ретельно намагається приховувати свої недоліки, пороки і пристрасті;
  • В нагороду за демонстрацію своїх достоїнств, людина чекає похвал. Це його окрилює.

Якщо цю «хворобу» не лікувати з самого початку, то розвиваються такі стадії:

  • злопам`ятність,
  • недовірливість,
  • Засудження інших,
  • підозрілість,
  • Невміння просити прощення у інших і прощати.


Людина закриває свої очі на свої недоліки, не вважає це гріхом, а якщо в чому винен, то намагається свою провину перекласти на інших. Свої знання, досвід і талант занадто перебільшує і переоцінює.

Всі пороки в людському роді почалися саме через гордість. Ці вади виникли не тільки тоді, коли з`явилася людина, але і раніше, коли існували ангели. Падший ангел - Диявол, був одним з найближчих до Бога. Але позаздривши Йому, він вирішив стати нарівні з Богом. Але всі ангели, в тому числі і Диявол, були створені Богом. Бог наділив їх багатьма здібностями, знаннями. Диявол не захотів застосувати це все на догоду Бога і загордившись, привласнив собі ці здібності.

Так само відбувається і у людей. Кожній людині Бог дає з народження якийсь дар. Наприклад, хороший музичний слух, здатність в науках, вміння малювати, здобувати навички в своїй роботі і стає кращим фахівців у своїй спеціальності. Але людина забуває, що все це дано від Бога, і привласнює ці дари собі. маючи талант, людина цим хвалиться, хвалиться, пишається собою. Але пишається, хвалитися потрібно Господом, і молитися Йому, що Він дарував саме цей талант конкретній людині.



Не слід забувати, що Господь нам дав життя, тіло, душу, здібності і талант, викликав нас з невідомого в буття. І чим же тоді людина пишається?

Дуже часто буває така ситуація, коли, наприклад, на виробництво приходять практиканти. Їх закріплюють за певним майстром, і причому, майстром-професіоналом. Замість того, щоб навчати практикантів роботі, передати їм свій досвід і навички, цей майстер лає їх, сміється над їх помилками, забуваючи про те, що і він був колись таким, як і вони. Але майстер пишається своїм талантом, намагається порівняти себе з ними, а іноді боїться передати свої знання через те, що практикант може виявитися краще за нього.

Тому, людині потрібно побоюватися порівнювати себе з іншими, проявляти доброту і турботу про оточуючих.

Людина лише тоді немає гордині, коли він не схильний до марнославству, не величається свої досягнення над іншими, замовчує про свої добрі справи, закриває очі на гріхи інших людей, а виявляє їх у себе. Ця людина завжди прислухається до Бога, ходить до церкви, читає Біблію.

щоб перемогти в собі гординю, потрібно прагнути до духовно-моральному розвитку, вміти чути голос Бога і пізнати Його волю, постійно спілкуватися з Богом. Якщо цього прагнення немає у людини, то і його християнське життя порожня і безглузда. Потрібно впустити в своє серце Духа Святого, а для цього, серце своє потрібно звільнити від всякого мотлоху: пристрастей і найголовніше від гордині.

І коли людина впустить у своє серце Духа Святого і буде жити з волі Божої, тоді неодмінно отримає просимо, і відчує себе в Царстві Божому.



Поділися в соц мережах: